El Juans hjørne: Markedet bestemmer

“Real Madrid har købt en 16-årig spiller for 46 millioner euro, så man kan forestille sig hvordan markedet er. En brasiliansk dreng kommer til Real Madrid for 46 millioner euro – 16 år gammel – det er sådan markedet er i dag,” sagde Manchester Citys træner, Pep Guardiola, på et pressemøde tilbage i slutningen af maj måned.

Udtalelsen fra Pep kom umiddelbart efter, at Real Madrid havde offentliggjort købet af den nu 17-årige brasilianske offensivspiller, Vinícius Júnior. Prisen har du nok gættet dig frem til og den var, har været og er stadig til stor debat. Er det for mange penge for så ung en spiller? Det kan man godt argumentere for. Og så alligevel ikke, for som Pep udtalte, så er det sådan markedet er i dag. Og det er markedet der bestemmer. Længere er den egentlig ikke. Det er markedet der bestemmer om spilleren er god nok. Og det er markedet der bestemmer prisen herefter. Markedet er markedet. Det bestemmer.

Så er det måske også sat en del på spidsen, men så simpelt er det egentlig. Markedet bestemmer værdien. Markedet bestemmer hvad spilleren er værd og skal koste. Og markedet er fuldstændig ligeglad med, om spilleren er Galáctico, giga-talent eller kommer ud af det rene ingenting. Fløjtende ligeglad. Sådan er det bare. Såvel som markedet også er ligeglad med spillerens alder. Hvis man er god nok, så spiller man, uanset alderen.

Det er “udbud og efterspørgsel.” Og markedet bestemmer. Markedet er markedet. Så må klubberne og spillerne ellers bare tilpasse sig. Evner man ikke det, så taber man. De store summer som bliver kastet rundt – selv for gennemsnitlige spillere – kan efterhånden heller ikke overraske nogen, selv om det efterhånden virker til at være løbet løbsk. Så er det til gengæld man som sportsdirektør eller træner også engang imellem kan finde spillere til vanvittige underpriser, fordi spillernes frikøbsklausuler f.eks. er sat umådeligt lavt. Særligt på det spanske marked, hvor spillerne netop – modsat de fleste andre steder i Europa – er udstyret med frikøbsklausuler. Netop frikøbsklausulerne er også kommet til heftig debat på det seneste.

Men selv om markedet er markedet og markedet bestemmer, så er der ingen tvivl om, at det efterhånden er stukket helt af. €46 mio. for en nu 17-årig brasiliansk dreng. Og det er nærmest peanuts i forhold til hvad sommeren ellers har budt på indtil videre. For det store samtaleemne i denne henseende er selvfølgelig Neymars skifte fra FC Barcelona til Paris Saint-Germain (som i høj grad har været med til at starte en debat om frikøbsklausuler) for den nette sum af 222 millioner euro. En handel jeg vil gå så vidt og kalde epokeafgørende.

For med Neymars skifte for €222 mio. er fodboldsporten – europæisk topfodbold i særdeleshed – trådt ind en ny æra. Der var nok ikke tvivl om, at vi kom tættere og tættere på en 200 millioner euro-handel (en milliard-handel i danske kroner), men det var nok de færreste som havde forudset, at det ville komme allerede denne sommer. Tendensen har dog været klar og det er den retning markedet har bevæget og bevæger sig i. Det er en udvikling der bliver meget interessant at følge, specielt de kommende fem år, hvor VM-slutrunden i Qatar (2022) i øvrigt afvikles. Det bliver ligeledes et nyt og epokeafgørende moment hvis og i så fald det bliver en vinter slutrunde, for det vil for meget stor indvirkning på fodboldkalenderen i Europa.

Jeg siger ikke vi kan stå med en europæisk superliga om 7-10 år, men det eksploderede spillermarked, den generelle udvikling i europæisk topfodbold (flere og flere penge, vanvittige transfersummer, større TV-aftaler og udenlandske investorer), udviklingen i USA, Kina og Mellemøsten og VM-slutrunden i Qatar 2022 kommer til at påvirke sporten mere og mere. Og jeg synes det peger mere og mere i retningen af en europæisk superliga (og endnu større indflydelse fra og eksponering i USA, Asien og Mellemøsten). Jeg tror ikke på den liga-struktur vi kender i dag vil blive ved med at overleve dette marked. FIFA, UEFA og de nationale forbund er under pres. Sporten kommer til at udvikle sig endnu mere markant. Og jeg tvivler på, at fodbold vil være som vi kender det i dag om 7-10 år.

Sådan er livet, fristes man til at sige. Og det er markedet der bestemmer. Jeg er ikke i tvivl om, at denne sommers transferaktivtet – det generelle marked og den generelle udvikling på markedet – kommer til at sætte standarden fremover. Der er på sin vis taget et kvantespring. Om end det hele tiden er den retning markedet har bevæget sig i. Det var blot et spørgsmål om tid før det ville sprænge.

Det slutter formentlig heller ikke her når vi kigger på det resterende forløb af transfervinduet denne sommer. Kylian Mbappé rygtes på vej væk fra AS Monaco for op imod 180 millioner euro. Borussia Dortmund kræver angiveligt op imod 150 millioner euro for Ousmane Dembélé. Og hvis Liverpool skal sælge Coutinho, så kommer vi også over de 100 millioner euro. Så virker €46 mio. for en 17-årig brasiliansk dreng pludselig som det rene ingenting.

Som en af vores kære forum-brugere, Bangow, skrev i en kommentar på vores forum, så er der kommet nye boller på suppen. Han havde egentlig en væsentlig pointe:

“Jeg skal love for at der er kommet nye boller på suppen denne sommer. Jeg troede aldrig dagen ville komme, hvor vores kære præsident skulle møde sine finansielle overmænd. PSG og til dels City har jo redefineret fodboldverdenen for altid, idet vi nu træder ind i en ny æra, hvor landesponsorater og oliepenge har løftet sporten ind i multimilliardklassen. Med de tiltagende rygter om Mbappé til Paris står vi i en situation, hvor én klub kan ende med at bruge 3 milliarder(!) på to spillere – på ét vindue. Dios mío, hvor har fodbolden forandret sig.

Med det sagt, så tror jeg simpelthen ikke at vi kan tåle at miste chancen for at hente Mbappé. Ryger han andetsteds end til den spanske hovedstad denne sommer, så er han væk for evigt. Vi er simpelthen nået til et punkt, hvor den almene fodboldfan kigger bedende på Florentino for at få ham til at stoppe galskaben med milliardoprustningen i Paris. Do your magic, Mr. Perez. For fodboldens skyld.”

Der er dog nok ikke så meget Mr. Pérez kan gøre. For selv Florentino Pérez og Real Madrid, som har været vant til at kunne gøre som det har passet dem på transfermarkedet, må ligeledes omstille sig og erkende, at markedet er markedet. Og det er markedet som bestemmer. Simple as that!

Seneste artikler...

Annonce