Spillerpræsentation: Rodrygo Goes

Hvem er Rodrygo?

Rodrygo Silva de Goes blev født i byen Osasco i Brasilien d. 9. januar 2001. Rodrygo er søn af Eric Batista de Goes, bedre kendt som ’Eric’, som også var fodboldspiller, men dog kun spillede i Série B, der er Brasiliens andenbedste række. Eric sluttede karrieren i 2016, og Rodrygo er derfor vokset op med fodbold tæt inde på livet. Af banen bliver Rodrygo beskrevet som en stille person, der er fokuseret og meget dedikeret til sin profession.

Rodrygo er højrebenet, og hans fortrukne position på banen er venstrefløj, men kan dog varetage alle positioner i angrebet. Brasilianeren er en spinkel fodboldspiller på 1.73 meter, som vejer 63 kg. På trods af sin spinkle figur har Rodrygo længe været et lovende talent, og allerede som 11-årig skrev han kontrakt med Nike, der tilsyneladende vidste, at han var én man skulle holde øje med. Dette gjorde desuden Rodrygo til den yngste brasilianer nogensinde til at skrive kontrakt med Nike. Denne rekord tilhørte tidligere landsmanden Neymar, der skrev kontrakt med tøjmærket som 13-årig. Rodrygo er flere gange blevet sammenlignet med netop Neymar, der skød sin professionelle karriere i gang i samme klub som Rodrygo, nemlig i Santos.

Rodrygo ser dog helst, at han ikke bliver sammenlignet med Neymar eller nogen anden, da han tidligere har sagt, at han ikke ønsker at være den nye version af en anden spiller, men ønsker at være den nye Rodrygo og gøre ting, som kun han kan gøre. Rodrygo er da også noget helt særligt, hvilket afskeden og lykkeønskeningen fra en ganske særlig person også understreger. Rodrygo var nemlig på besøg hos selveste Pelé, inden afrejsen til Spanien, hvilket ifølge Peter Anrholdt fra Brasserbold, der er bosiddende i Brasilien, er den bedste tænkelige afsked for en Santos-spiller.

Så skal vi lige have med, at Rodrygo inden afrejsen til Madrid var på besøg hos selveste Pelé, så Santos' og landsholdets største stjerne gennem tiderne kunne give ham sin velsignelse, eller som vi nok ville sige på dansk, ønske ham held og lykke. Som Santos-spiller kan man ikke blive sendt bedre afsted end med en audiens hos 'Rei Pelé', som Kongeklubben ihærdigt prøvede at få til klubben i 60'erne, men der kom som bekendt ikke noget ud af de mange frierier.

Rodrygos hidtidige karriere

Rodrygo sluttede sig i 2011, da han var 10 år gammel, til Santos ungdomsafdeling og har været i klubben lige siden. Til at begynde med var han på klubbens futsalhold, men det var heldigvis en kort fornøjelse. Den 21. juli 2017 underskrev Rodrygo nemlig sin første professionelle kontrakt, da han indgik en fem år lang aftale med Santos. Først den 1. november 2017 blev Rodrygo officielt førsteholdsspiller, og han fik sin debut i Série A mod Atlético Mineiro den 4. november 2017. Lidt over to måneder efter scorede Rodrygo sit første mål i sin professionelle seniorkarriere, da han sikrede Santos sejren over Ponte Preta i sidste øjeblik.

Rodrygo fik sin Copa Libertadores debut den 1. marts 2018, da han blev skiftet ind til fordel for Eduardo Sasha i 2-0 nederlaget til Real Garcailaso. Denne indskiftning gjorde Rodrygo til Santos’ yngste spiller i turneringen, da han på daværende tidspunkt kun var 17 år og 50 dage. Han scorede sit første mål i turneringen mod Nacional, da han var 17 år, to måneder og seks dage, hvilket gør ham til den yngste brasilianer. der nogensinde har scoret i turneringen.

I sine få år på Santos’ førstehold har Rodrygo formået at opbygge en imponerende statistik, hvor han over 82 officielle kampe har scoret 17 mål og leveret otte assists. Rodrygo er blandt andet derfor gået hen og blevet en populær spiller i den brasilianske klub, både hos ledelse, trænere, holdkammerater og klubbens fans.

Men selvom Rodrygo er blevet en populær mand i Santos, fik han ifølge Peter Arnholdt ikke den bedst tænkelige afsked med klubben.

- Rodrygo missede de sidste fire kampe for Santos. Han var udtaget til det brasilianske OL-landshold til en turnering i Toulon, men Santos ville ikke frigive ham, da de selv havde vigtige kampe i Serie A og i pokalturneringen. Afbuddet betød, at det brasilianske fodboldforbund spærrede Rodrygo for spil i den periode, hvor han skulle have optrådt i den brasilianske landsholdstrøje. På den led et lidt ærgerligt exit for Rodrygo, som alligevel nåede op på 83 kampe for Santos, hvilket er sindssygt flot for en 18-årig. 

Rodrygo forsvarer også sin nation og har over en årrække repræsenteret Brasilien på ungdomsholdene. Fra 2017 til 2018 spillede han for Brasiliens u/17-landshold, hvor han kun spillede fire kampe, men alligevel formåede at score tre mål, blandt andet Brasiliens eneste mål i Montaigu-turneringen i 2017, da de tabte 2-1 til Danmark. Siden 2018 har Rodrygo spillet for Brasiliens u/20-landshold, hvor han indtil videre har spillet 10 kampe og scoret tre mål. På landsholdet har han desuden spillet sammen med sin kommende holdkammerat Vincius Júnior, som Real Madrid hentede fra Flamengo sidste sommer.

Hvad kan Rodrygo bidrage med i Real Madrid?

Real Madrid kan se frem til en ny ung spiller, der har gjort sig bemærket på grund af sin hurtighed, ændring i tempo og scoringer. Rodrygo er kendt for netop sin fart og evner, når han er i boldbesiddelse. Ifølge Santos’ præsident, Jose Carlos Peres, vil Rodrygo i fremtiden blive en af verdens bedste spillere, hvilket han nu får muligheden for at blive i følgeskab med Real Madrid.

I statistikkerne på whoscored.com gør Rodrygo sig ikke særligt bemærket i nogle kategorier, men det er dog alligevel værd at nævne, at han ud fra statistikkerne at dømme leverer et solidt bidrag i alle kampe. I statistikken fra 2018, hvor brasilianeren spillede 35 kampe, scorede han i gennemsnit 0,2 mål pr. kamp, og selvom han kun har spillet fire officielle kampe i 2019 indtil videre, tegner det næsten det samme billede med en scorer på 0,3 mål pr. kamp.

Samme mønster ses dog ikke, når det kommer til assists. Hvor Rodrygo i 2018 leverede 0,1 assist pr. kamp, er det i år indtil videre steget til 0,5.

Rodrygo har således i år gennemsnitligt leveret flere assists end mål. Dette er i fin overenstemmelse med, at spilleren beskrives som uselvisk, og at han har øje for, hvornår han skal aflevere bolden til sine medspillere. Dette kommer også til udtryk i statistikken over Rodrygos nøgleafleveringer. Her viser statistikken nemlig, at brasilianeren i gennemsnit laver 1,1 nøgleafleveringer pr. kamp.

Real Madrid kan altså glæde sig til ankomsten af en ung spiller, der er et lovende talent med blod på tanden. Han har dog stadig meget at lærer qua sin unge alder, men kan helt sikkert bidrage med en masse entusiasme og gejst, som holdet i særdeleshed har brug for efter en noget skuffende sæson.

I Brasilien er der også forventninger til, hvordan Rodrygo vil klare sig i den spanske hovedstad, og hvad han skal bidrage med i Real Madrid. Peter Arnholdt har sat nogle ord på forventningerne til den unge brasilianer, både på den lange og den korte bane.

- Den korte bane – det er at få en god overgang til spansk fodbold, måske via Real Madrid B, lidt a la Vinícius Júnior. Rodrygo har taget spanskkursus siden kontrakten kom på plads for et år siden, så det sproglige skulle være på plads, og han hiver familien med til Madrid, så han skal nok få sine bønner og ris, som er standardmenuen i Brasilien. På den længere bane er forventningen, at han bliver en nøglefigur i Real Madrid, og det er selvom konkurrencen er benhård. Rodrygo kan spille de alle positioner helt fremme. Han er brugt mest på kanten i Santos, men er også set i positionen som den offensive midtbanespiller.

Skribentens forventninger

Personligt synes jeg, at Real Madrid har købt en spiller med et kæmpe potentiale, og jeg har stor tillid til, at Real Madrid kommer til at udnytte Rodrygos fulde potentiale. Los Blancos har anskaffet sig en spiller med blod på tanden, men han er stadig ung og har derfor meget at lære. Derfor tror jeg ikke, at Rodrygo bliver fast inventar i startopstillingen lige foreløbig.

Jeg forventer, at han bliver et friskt pust, der kan bidrage med en entusiasme og et gåpåmod, som det på baggrund af præstationerne i Real Madrids seneste kampe må antages, at mange af de øvrige spillere har mistet efter en hård og skuffende sæson.

Jeg frygter ikke, at Rodrygo vil bukke under for det enorme pres, der er i en klub som Real Madrid og særligt fra fansene på Estadio Santiago Bernabéu, da han udadtil virker til at være en person med stor selvtillid og tiltro til sin kunnen. Selvom det pres, han hidtil har været underlagt, ikke kan sammenlignes med presset i en af Europas største klubber, tror jeg, at han kan stå imod presset i Real Madrid netop på grund af de forventninger, han længe har skulle leve op til som følge af sit åbenlyse talent. Rodrygo har desuden selv udtalt, at det godt kan skræmme ham, at skulle spille i så stor og anerkendt en klub, men at frygt er godt, fordi det for ham fungerer som en motiverende faktor, der får ham til at præstere bedre.

Seneste artikler...

Annonce