Castillas rædderlige sæsonstart: Hænger Solari monstro i en tynd tråd?

Jubelscener som disse har der ikke været mange af i indeværende sæson for Castilla, hvorfor flere og flere begynder at sætte spørgsmålstegn ved holdets argentinske træner, Santiago Solari. 

Der har været store udskiftninger på Castillas mandskab hen over sommeren, hvor Solari har set vigtige skikkelser som Philipp Lienhart (Freiburg), Mario Hermoso (Espanyol), Enzo Zidane (Alavés), Christan Cedrés (Villarreal), Aleix Febas (Zaragoza), Sergio Diaz (Lugo), Abner (Estoril), José Carlos Lazo (Recreatico Huelva), Javi Muñoz (Lorca), Federico Valverde (Deportivo) samt Achraf Hakimi, der denne sæson spiller på Real Madrids førstehold, forlade klubben, og in mente, at det overvejende var spillere fra Gutis succesfulde u/19-mandskab, der blev rykket op for at erstatte førnævnte profiler, var det måske at forvente, at Castilla ikke ville opleve en hæsblæsende sæsonstart med lutter sejre. 

Kravene er dog store i Real Madrid. Det gælder også for Castilla-mandskabet, der pt. roder rundt i en fodboldrække, hvor klubbens største talenter nødvendigvis ikke gennemgår den optimale udvikling, qua det lave niveau, hvorfor oprykning altid er et deklareret mål inden sæsonstart, hvilket gennem tiden har kostet flere dygtige trænere jobbet i spidsen for Castilla.

Derfor var der nok alligevel ingen, der havde forventet, at Solari ville føre Castilla til holdets værste sæsonstart siden 2009, hvor Alejandro Menéndez stod i spidsen for Real Madrids andethold. Således har Castilla i indeværende sæson kun vundet to ligakampe af otte mulige, spillet to uafgjort og tabt fire (2-2-4), og med en nuværende målscore på 8-10 lugter det derfor allerede af, at Solari befinder sig i en fyringstruet position i klubben. 

Hvorfor denne resultat- og spillemæssige krise?

De spanske bulletiner begrunder Castillas resultat- og spillemæssige deroute med, at holdet er skrøbeligt mentalt, hvor særligt den seneste kamp ude mod Pontevedra bliver brugt som reference til dette. Her skabte Castilla således fine chancer, dikterede store dele af spillet og endte alligevel med at tabe 0-2. De spanske aviser hæfter sig ved, at angrebet ser tvivlsomt ud, når stortalentet Dani Gómez ikke rammer dagen.

Endvidere er det ikke kun Real Madrids førstehold, der bliver ramt af den ene muskelskade efter den anden. Denne epidemi hersker også på Castilla-mandskabet, hvor Solaris skadesliste tæller seks spillere i form af Manu, Jaime, Campuzano, Luca, Arturo og José León. 

Slutteligt lider holdet også en smule under disciplinære problemer. Tre røde kort i otte kampe og i morgendagens kamp mod Gimnástica Segoviana risikerer Dani Gómez også at tilsnuske sig en karantænedag, såfremt han modtager et gult kort, hvilket i så fald vil bringe ham op på fem styks i kun ni kampe og dermed én spilledags karantæne. 

Alle disse faktorer er selv sagt ikke befordrende for den vigtige kontinuitet på et fodbold, hvorfor Solari nødvendigvis ikke bærer hele skylden for de mange dårlige resultater i indeværende sæson på sine skuldre. 

De madrilenske panderynker

Det skaber naturligvis stor fortvivlelse i den madrilenske hovedstads absolut største fodboldklub, at afstanden mellem andetholdet og førsteholdet stadig bliver større. Det har da også den fodboldmæssige konsekvens, at Castilla største talenter ikke længere - og det er lang tid siden - tager den direkte vej fra Castilla til Real Madrid, men snarere vælger en lille omvej via et eller to udlejningsophold, hvor succes kan avle en plads i Real Madrids førsteholdstrup; de nuværende Real Madrid-spillere Dani Carvajal, Jesús Vallejo, Marcos Llorente, Borja Mayoral, Lucas Vázquez og til dels Kiko Casilla er åbenlyse eksempler på dette.

Det er ligeledes heller ikke nogen hemmelighed, at Real Madrid skeler til Barcelonas relativt succesfulde andethold, der begår sig i Spaniens andenbedste fodboldrække med OK succes, hvorfor afstanden mellem andetholdet og førsteholdet da også er naturligt mindre. AS-journalisten Thomas Roncero forklarer problemerne med Castillas nuværende situation således:

- Castilla har en forpligtelse, som løber gennem klubbens DNA; at konkurrere på højest mulige niveau og søge efter den samme perfektion, som vi forlanger af førsteholdet. 

Om end der er en sandhed i, at Castilla er nødt til at finde de dyder frem, der definerer førsteholdet, så mener Thomas Roncero også, at Castilla er til for at fostre spillere til Real Madrids førstehold og dermed først og fremmest er et udviklingshold:

- Førsteprioriteten er at forberede spillerne på at træde ind i førsteholdstruppen. Det er nødvendigvis ikke befordrende for den enkelte spillers individuel udvikling, at sejr, oprykning etc. er alfa omega. Men her adskiller Real Madrid sig fra andre hold. Her er der en forventning til resultaterne, hvorfor det er vigtigt at indstille Castilla-spillerne på dette mentalt, således de har den rette mentalitet til at klare det store pres, der er på Real Madrids førstehold.

Ude fra virker det til at Solari har svært ved at jonglere med såvel de nødvendige resultater som spillernes mentalitet - Castilla spillede heller ikke en godkendt sæson i fjor forventninger in mente. Der står dog en helt særlig profil på spring til at overtage det varme trænersæde på Alfredo di Stéfano, hvis ledelsen i Real Madrid vejer argentineren for let hen over sæsonen.

Kan Solaris nedtur blive Gutis chance?

Det står næsten skrevet i stjernerne, at Guti en dag skal overtage styringen af Castilla, når Solari ikke længere er i jobbet. Den blonde spanier nyder stor succes med sine u/19-drenge, det såkaldte Juvenil A-hold, som han førte til sejr i den hjemlige liga, Copa del Rey Juvenil og Copa de Campeónes - de tabte i Youth League-semifinalerne til Benfica. Endvidere er Guti en virkelig populær mand i det madrilenske bybillede og særligt i Real Madrid, hvor flere fans gerne ser ham overtage styringen af Castilla allerede på nuværende tidspunkt. 

Guti har også selv være offentlig ude og fortælle om sin store trænerdrøm, som ikke overraskende er at stå i spidsen for Real Madrids førstehold en dag i fremtiden:

- Vi sigter alle så højt som muligt, og det ville direkte dumt af mig at sige, at mit mål en dag ikke er at træne Real Madrid. 

Guti ved om nogen, hvordan hele Real Madrid-maskinen fungerer. Den tidligere midtbanespiller har således selv taget turen op gennem de forskellige ungdomshold for til sidst at ende ud på Real Madrids førstehold, hvor han tilbragte 15 år. Derfor ville han givetvis være det perfekte forbillede i trænersædet for Castilla i fremtiden. 

Solari får dog som minimum én ny chance til at vise, at han kan rette op den synkende madrilenske skude. Næste kamp for Castilla er således lørdag kl. 21.00 mod Gimnástica Segoviana på Alfredo di Stéfano, hvor Solari og co. gerne skulle genfinde en lille smule form mod Segunda Division B - Group 1's næst dårligste mandskab otte kampe inde i sæson. 

Seneste artikler...

Annonce