Den værste sæsonstart i moderne tid… men hvad siger tallene?

Lope el derbi

Fire måneder. Så lang tid skulle der gå, før sommerens nyudnævnte træner Julen Lopetegui mærkede presset fra verdens sværeste job.

Nogle vil mene, at presset sker med god grund. Som Madridista.dk kunne berette i starten af oktober står den forhenværende spanske landstræner med den hidtil værste start i Florentino Perez-æraen.
I hvert fald, når man kigger på selve ligatabellen.

Tidens tendenser er imidlertid præget af at kigge mod statistikken og de bagvedliggende data fra fodboldens præstationer. Det er i disse, at begreber som ’Expected Goals’ (xGoals) og ’Expected Points’ (xPoints) gemmer sig. Kort fortalt måler disse det forventede antal mål et hold burde score givet holdets chancer og afslutninger, og beregningerne er foretaget ud fra historiske data, hvor millioner af tidligere afslutninger er taget med i ligningen. Ved at beregne begge holds forventede antal mål, kan det forventede antal points fra kampen dertil udledes.

Nogle ynder at kalde denne ligatabel for ’League of Justice’. Kigger man på den indeværende sæson i La Liga er der positive nyheder at hente for fans af kongeklubben ud fra denne tabel.
Således står Real Madrid noteret for 15.19 xPoints efter sæsonens første otte kampe, hvilket i den retfærdige ligatabel ville føre til en førsteplads foran henholdsvis Sevilla (14.63 xPoints) og FC Barcelona (14.59 xPoints).

I denne analyse skal det ligeledes tages med, at Real Madrid indtil videre har mødt svære modstandere som Bilbao på udebane, Sevilla på udebane og Atlético Madrid på hjemmebane - ofte uden vigtige chanceskabende spillere som Isco og Marcelo. Catalanerne har på papiret samtidig haft et væsentligt nemmere kampprogram, men har trods dette stadig haft svært ved at skabe de fornødne chancer, hvorfor deres forventede pointantal er lavere end Real Madrids.

Selvom konklusionerne foretages på et lille datagrundlag med stor usikkerhed, tyder meget altså på, at Real Madrid underpræsterer ud fra de chancer, som der rent faktisk skabes. Med andre ord skaber holdet chancer, men de omsættes i mindre grad end forventet. Og det er positive nyheder. For er statistikken ellers på kongeklubbens side, så betyder det over en hel sæson typisk, at alle hold bevæger sig mod det forventede pointantal - og for Real Madrids og Julen Lopeteguis vedkommende vil dette indtil videre altså kun pege én vej: Opad.

La Liga Sportsrejser

Farfar bodega, mødestedet for Madridistas i København