Referat: Valencia – Real Madrid 1 – 0, LaLiga, 35. spillerunde

Real Madrid tabte her til aften med 1-0 på Mestalla, og selvom spillet langt fra var prangende fra Real Madrids side, var det langt grummere ting, der udspillede sig på Valencias hjemmebane.

Lad os få det fodboldmæssige af vejen først. Valencia startede med fuld smæk på med et par chancer og hele to straffesparksappeller inden for blot et par minutter i starten af kampen, men heldigvis slap Real Madrid med skrækken. Dernæst kom en periode, hvor Real Madrid fik sat sig bedre på spillet og havde en masse boldbesiddelse, uden at det blev til de helt store chancer.

Efter en halv times spil fik Valencia scoret til 1-0, da Justin Kluivert, hvis fart og kropsstyrke Real Madrid havde store problemer med kampen igennem, fik smækket en blanding af et skud og et indlæg mod bagstolpen, hvor unge Diego López var hurtigere til at reagere end en snorksovende Mendy og dermed kunne dirigere bolden i kassen til 1-0.

I halvlegen valgte Carlo Ancelotti at skifte en svagt spillende Camavinga ud til fordel for Rodrygo. Den unge franskmand havde ellers fået plads på midtbanen, men han endte med en afleveringspræcision på blot 85%, og det var i flere omgange uprovokerede fejl fra Camavingas fod, der afholdt Real Madrid fra at holde gang i spillet.

Til gengæld spillede Tchouaméni sin bedste kamp for Real Madrid siden VM i efteråret med et par lækre og effektive detaljer og fin boldomgang. Også Rüdiger kan fremhæves for en fin kamp, mens Courtois vanen tro diskede op med en række pragtredninger, der holdt Real Madrid inde i ræset. Som man måske kan fornemme, skøjter vi lidt let hen over det fodboldmæssige, for spillet, underholdningen og passionen for sporten bliver absolut sekundære, når man så, hvordan en gruppe spanske fodboldfans på Mestalla demonstrerede stupiditet af højeste rang.

Det hele startede med, at Vinícius forsøgte at komme udenom Foulquier på højrebacken, hvorefter bolden på bizar vis forsvandt foran fødderne på ham. Det skyldtes, at der lå en ekstra bold, som tilskuerne havde kastet på banen, inde i feltet, som Valencia-centerbacken Cömert fik sparket direkte ind på den bold, som Vinícius var i fuld drev med. Nuvel, usympatisk, men i den uskyldige ende, og kampens dommer De Burgos Bengoetxea havde svært ved at vurdere, hvad han skulle stille op i situationen.

Det endte med et gult kort til Cömert, men under den lange ventetid med VAR havde Valencia-fansene bag målet udtrykt deres glødende racisme ved at råbe abelyde og racistiske gloser ind imod Vinícius. Vinícius tog til genmæle med at stille sig helt ud til banderne og pege direkte på synderne, hvilket efterlader absolut ingen undskyldning for det spanske fodboldforbund i forhold til at uddele passende straffe. Med så mange kameraer på Vinícius er der ingen mulighed for ikke at have fået taget de ansvarlige på fersk gerning.

Lang tid tog det. Vinícius var forståeligt helt oppe i det røde felt, Courtois, Rüdiger og Vázquez gjorde hvad de kunne for at støtte op om deres holdkammerat, og Ceballos afslørede efter kampen, at Ancelotti havde spurgt Vinícius, om han havde lyst til at spille videre. Det lod til, at dommer Bengoetxea fik stillet Vinícius nogenlunde tilfreds – forhåbentlig med et løfte om et juridisk efterspil efter kampen – efter at han, dommeren, havde konfereret længe med kampdelegerede ved sidelinjen – i øvrigt uden på noget tidspunkt at holde hånden for munden og skjule, hvad han sagde.

Desværre var karmaguden ikke på Mestalla her til aften. Ikke nok med at Valencia gik hen og vandt kampen og derfor formentlig redder livet i LaLiga til en enorm stor og afsindigt kvalmende hyldest på hele stadion, så modtog Vinícius også sin første udvisning i karrieren på Real Madrids førstehold. Rüdiger prøvede ihærdigt at få bolden ud af hænderne på Yunus Musah, da der var hjørnespark til Real Madrid, og målmand Mamardashvili reagerede ved at storme ud i den voksende klump af ophidsede spillere, der havde samlet sig i ét stort kaos. Tilsyneladende var Vinícius placeret i midten uden for alvor at gøre væsen af sig. Ikke før, at Hugo Duro tog ham i et flere sekunder langt halsgreb, som brasilianeren med al sin magt forsøgte at komme ud af. Til sidst fik han revet sig løs, og i samme instans ramte han Duro i hovedet med sin arm, der kastede sig teatralsk til jorden. Kaosset opløstes, spillet var klar til at blive sat i gang, men så fik dommeren VAR i øresneglen… Vinícius skulle udvises for sit slag mod Duro. Tilsyneladende viste billederne kun slaget og ikke de foregående ti sekunder. Man kunne blot klynge sig til håbet om, at Bengoetxea da ikke kunne finde på at udvise Vinícius efter de seneste 20 minutters racisme rettet imod ham, men den gik ikke, og brasilianeren blev vist det røde kort.

Mere blev det ikke til. Kroos var undervejs tæt på med et flot frisparksforsøg, Benzema brændte en stor chance, han ellers tog flot til sig, og Rodrygo havde også et par gode muligheder. Men den gik ikke, og dermed fik Valencia reddet sig tre vigtige point. Til Valencia-fansene bag Valencias mål i anden halvleg og resten af de racistiske fjolser: I fortjener Peter Lim og det, der er værre.

Kampens spiller: Courtois. Da det stadig var en reel fodboldkamp, diskede belgieren op med flere verdensklasseredninger.

Kampens badebold: Det spanske fodboldforbund… VAR… dommerstanden… spansk fodboldkultur. Hvem end man kan pege fingre af, så vi får sat en stopper for racismen på fodboldstadions. Hvor er det ubehageligt at se på. Og hvor kan man dog godt forstå, hvis Vinícius en dag beslutter sig for, at han ikke gider spille i Spanien.

Perspektiverne fremadrettet: Kampene er ligegyldige. Kom med et retsligt efterspil, straf de involverede, og slet al dokumentation for, at Hugo Duro har haft en Real Madrid-trøje på.

 
 
 
Log-på for at kommentere

Seneste artikler...

Annonce