Madridista.dk i Madrid 9/3-13/3-2017

Som så mange andre, så drømmer holdet på Madridista.dk sig væk til varmere himmelstrøg, når det danske klima kvitterer med kedeligt forårsvejr. Og som madridista, er der vel ikke noget bedre end en fodbold-tur til det centrale Spanien, nærmere bestemt Madrid. Netop derfor var Madridista.dk et smut i hovedstaden. Meningen med turen var at nyde sydens sol, og naturligvis på ny at opleve det storslåede Estadio Santiago Bernabéu – i form af Bernabéu Tour, der er en uforlignelig oplevelse i sig selv, men overvejende for at overvære de hvidblusede tørne ud på verdens smukkeste stadion. Og så lige for at få vist fruen, hvorfor vi elsker Real Madrid!

I forbindelse med turen var det også oplagt at tage et kig på Madridista.dks rejseguide. Hvilke ting var især brugbare? Og hvor kunne vi optimere, så vores brugere får endnu større glæde af guiden?

Fly og ophold

Først og fremmest, så er der et par spørgsmål, der rejser sig i forbindelse med en tur til Madrid: skal man benytte et rejseselskab, der har en skræddersyet tur klar? Skal man arrangere turen selv? I rejseguiden står der som noget af det første, at man kan arrangere turen langt billigere selv – og det er så sandt, som det er sagt! Vi fløj fra Billund og havde en mellemlanding i Bruxelles. Turen tog 5-6 timer fra flyet lettede fra landingsbanen i Billund, til vi stod i Madrid-Barajas lufthavn. Flybilletterne blev først booket 14 dage før afrejse, hvilket betød, at de ikke var helt så billige, som man kunne håbe. 4.600 kr. for to billetter t/r. Det skal i den forbindelse nævnes, at det også er muligt at flyve direkte fra eksempelvis Kastrup eller Hamburg, men det vil naturligvis afspejle sig i prisen.

Og hvor skal man så bo? I rejseguiden har vi listet en række hoteller op, der kunne være noget for vores brugere, og det er værd at overveje disse. Dog valgte vi i denne omgang at benytte os af Airbnb. Hvis man ikke kender til Airbnb og konceptet bag, så kan det kort siges, at man enten lejer et værelse eller en hel lejlighed af en privat person. Vi fandt frem til en etværelses lejlighed i hjertet af Madrid, og det var en rigtig god oplevelse. Det betød, at vi ikke brugte metroen, da alt lå inden for gåafstand. Lige på nær Bernabéu, hvor vi tog en taxa ud, men ellers få minutter fra centrale steder som Plaza Mayor og Puerta del Sol. Prisen for fire overnatninger hos José var 2.400 kr., dvs. 300 kr. pr. nat. pr. person, hvilket er en overkommelig pris, når man tager beliggenheden i betragtning.

Plaza Mayor vender vi i øvrigt for en kort stund tilbage til senere.

Billetter

Med det mest basale dækket, så går turen videre til rejseguidens mest efterspurgte punkt: sektionen om køb af fodboldbilletter, der jo må siges at være alfa og omega. Her står det skrevet, at det praktisk talt altid er muligt at købe billetter i billetlugen, altså Real Madrid Ticket Office, der ligger på Bernabéu, hvis ikke der er tale om en stor kamp mod fx Barcelona eller Atlético Madrid. Det anbefales ligeledes, at man tager derud i så god tid som muligt, og det er i den grad en god idé.

I en kamp mod, mere eller mindre, upåagtede Real Betis, var det tre dage før kampen umuligt at få pladser ved siden af hinanden, medmindre man købte de billigste billetter til 55€ pr. stk. Det ville i sagens natur også betyde, at man sad på de billigste rækker, i de øverste sektioner bag et af målene, og det stadion; dét er stort! De eneste andre billetter, der var til rådighed kostede 130€ pr stk. og pladserne var ikke helt ved siden af hinanden. Det skal dog siges, at folk er søde til at bytte sæder, hvis der er behov for det. Det lykkedes i hvert fald os!

Ovenstående bevidner således om, at man faktisk bør være ude i så god tid som muligt. Specielt i en sæson, hvor hver eneste ligakamp betragtes som en finale, og ligeledes, hvis man ønsker at finde billetter, der hverken koster 55€ eller 130€, men ligger i et prisleje imellem.

Et udsolgt Bernabéu mod oprykkerne fra Alavés i foråret, er et perfekt eksempel på ovenstående.

Dagene før/efter kampen

Med nogle af de vigtigste punkter dækket, er der således incitament for også at give et par gode råd til, hvordan man ellers får det bedste ud af tiden i Madrid. Og her er en meget vigtig pointe, at undertegnede havde ’fruen med på slæb’, hvilket givetvis vil afspejle sig i nogle af nedenstående forslag. Dermed ikke sagt, at et venne- eller venindepar ikke kunne lave præcis det samme, men vi formoder, at mange af jer tager jeres bedre halvdel med, når turen går til Madrid. Derfor får kaffen lidt sukker, når bl.a. en tur i El Retiro-parken, shopping-muligheder eller
sushi-date på Bernabéu foreslås.

Dog snydes I ikke for et forslag til et hamrende lækkert steakhouse, lidt om Bernabéu Tour, atmosfæren omkring stadion osv. Altså, alt det vigtige! Hertil blandet med nogle generelle forslag og betragtninger, der kan gøre turen til den spanske hovedstad til en fornøjelig oplevelse.

’Med fruen på slæb’

Når man er i Madrid, så handler det i sagens natur rigtig meget om Kongeklubben. Hvis det faktum ikke tiltaler fruen, og det er hende, der skal med, så er det en god idé at finde en balance mellem fodbold og mere kæresteorienterede aktiviteter. Derfor har redaktionen et par forslag til, hvad man kan foretage sig uden om Bernabéu. Som man siger: ”Happy wife, happy life” ;-).

El Retiro-parken er et skoleeksempel på en hyggelig og afslappet aktivitet, og i solskin bør den stå højt på listen. Parken er en af Madrids største, og den tilhørte indtil slutningen af 1800-tallet den spanske kongefamilie. Siden da er parken med mange skulpturer og monumenter blevet åbnet for offentligheden, så man nu kan nyde en smuk park med en tilhørende stor sø. Her kan man leje en lille jolle og padle lidt rundt, og der er er desuden fine muligheder for lidt mad og en forfriskning i området omkring søen.

Hvis det skal være mere autentisk, så foreslår vi, at man på vejen til parken smutter forbi en af de utallige skinkeforhandlere og køber et par friske sandwich med Jamón Iberico – den fantastiske sortfodsskinke, som man bare ikke kan få nok af. Vi købte vores i Museo Del Jamón, der er en kæde af forretninger, hvor man både kan nyde en hurtig tapas og en Mahou, men også tage en frisk sandwich med sig. Hvad siger I? Picnic i Madrid? Den må tage kegler!

Når man skal ud og se Bernabéu, kan man endnu en gang forsøge at skabe lidt balance ved at sætte Casemiro på banen. Sludder og vrøvl. Man kan tage ind og spise på den asiatiske restaurant Zen Market, der ligger inde på selve Bernabéu. Maden er en smule dyr, men kvaliteten er også derefter, og her kan man nyde en omgang sushi eller andre asiatiske specialiteter. Der er borde med udsigt til græstæppet, men fornemmelsen er, at det ikke er noget, man bare lige sådan booker.

For at runde sektionen af, så kommer der her en sikker vinder: Gran Via, som er shopping-mulighedernes omdrejningspunkt, og fruen vil med sikkerhed kunne bruge nogle (mange) timer her. Med butikker som Zara og H&M i flertal, så er det med at finde på noget at underholde sig selv med, og heldigvis ligger der ligeledes en Real Madrid Official Store, en Nike butik samt en stor Adidas ditto.

Der er således mulighed for at gå lidt hver for sig, hvis man er til det. Derudover er der selvfølgelig en lang række butikker samt stormagasin-kæden El Corte Inglés rundt i byen.

Det vigtige

Bernabéu Tour! Det er ganske enkelt en enestående oplevelse for en inkarneret madridista. En billet koster 18€ og er alle pengene værd. Udsigten fra øverste sektion, trofæsamlingen, historien, omklædningsrummet, spiller-tunellen; det kan ikke forklares. Det skal opleves! Et enkelt råd: hvis man besøger stadion på kampdage, så er omklædningsrummet lukket grundet forberedelser, så hvis det kan passe, så tag derud dagen før eller efter. Det er nu en gang sjovt at stå derinde og se det hele.

Hvis man er i tvivl om, hvornår ”man” tager ud til stadion på kampdage, så foreslår vi, at I tager derud minimum en time før. Der er nogle små barer og spisesteder i området, og omkring stadion opstilles mange boder, hvor man kan købe merchandise. En halv times tid før kampstart kommer spillerne typisk ud til opvarmningen, som også er både sjov og interessant at følge. Det lokale Madrid-folk tropper dog sent op til forestillingen og er først på plads 5-10 minutter før kampstart, så fortvivl ej, hvis stadion ser tomt ud et kvarter inden første fløjt. Hvis man vil have det hele med, så tag derud i god tid!

Endelig, så tag ned og besøg Cibeles springvandet, der ligger nær Bernabéu. Her fejrer Real Madrid sine mesterskaber, og vi håber inderligt, at Sergio Ramos skal binde flaget om halsen på Cybele senere på foråret. Om man blot ser det fra taxaen på vej til Bernabéu eller stopper i området, er ikke så vigtigt.

Det næsten lige så vigtige: mad

Noget, der ifølge redaktion også er meget, meget vigtigt, er mad. Følgende forslag skal simpelthen prøves, og skrives med vand løbende fra mundvigen. Et argentinsk steakhouse ved navn La Cabaña, er i allerhøjeste grad et besøg værd. Gode priser på både mad og vin, og vigtigst af alt, så var kødet mørt, grillet og generelt helt eminent. Sammenlignet med fx MASH, så var kødet mindst lige så godt og prislejet meget bedre! For at give en fornemmelse, så kostede 300g ribeye, 250g tenderloin, pommes fritter, sauterede grøntsager, en stor flaske vand samt to glas glimrende rødvin hvad der svarer til 550 kr.

I forhold til mad, så afhænger det selvfølgelig af, hvor mange penge man vil bruge på det, og nogle områder er dyrere end andre. I et af de mest trendy områder i Madrid, Chueca området, finder man Mercado de San Anton. Hvis man tager op på øverste etage, ligger der en række gode, uformelle barer og restauranter, hvor priserne er til at overskue.

Vil man til et mere ’upscale neighborhood’, så kan man med fordel besøge et gammelt teater, der er forvandlet til et sjovt og flot gastronomisk samlingssted for forskellig mad og drikke. Stedet hedder Platea Madrid, ligger i Salamanca området og er mere formelt med relativt høje priser. 


Hvis man derimod søger ’value for money’, så foreslår vi, at man besøger El Economato, som er en moderne bistrolignende bar i Chueca/Salesas området.

 

Det mere generelle

I et mere generelt øjemed, så er et godt råd, at man som udgangspunkt spiser i de små/mindre sidegader, hvor maden både er bedre og mere autentisk. Det er en god idé at holde sig fra at spise på steder som Plaza Mayor, der mest af alt er en turistfælde. Rådet kommer hovedsageligt på baggrund af erfaringer, men også, da José, udlejeren, sagde netop ovenstående.

Der er også mange kulturelle oplevelser, hvis man er til fx museer, hvor Madrid huser nogle af verdens mest anerkendte, bl.a. Prado museet, der ligger tæt på El Retiro-parken. Derudover kan man tage ud og se Europas største palads, hvor den spanske kongefamilie har hjemme. Det er i sagens natur ikke muligt at komme ind, men et kig udefra er også imponerende.

Vi brugte som sagt ikke metroen, så den er der ikke meget at sige om, men taxapriserne er relativt billige sammenlignet med herhjemme og kører via taxameter. Dog er prisen for en tur fra Madrid-Barajas lufthavn til centrum fastsat til 30€ for ca. en halv times kørsel afhængig af trafikken.

Ellers er der ikke andet for end blot at nyde Madrid og alt det byen har at tilbyde. Man går ikke hjem uden en lang, lang række positive indtryk – måske lidt afhængig af kampens udfald – når man besøger hovedstaden. Det er en dejlig by med sjæl og historie. Og verdens største fodboldklub!

 
 
 

Seneste artikler...

Annonce