Madridista

 
 

Real Madrids 20 bedste spillere: Nr. 10 - Marcelo

Internettet strømmer over med lister over de bedste spillere i Real Madrids historie, og hver gang sidder man og er mere eller mindre uenig.

En aften i juni mødtes redaktionen fra madridista.dk så til et digitalt møde, som handlede om én ting: at blive enige om, hvem der var de 20 bedste spillere i Real Madrids historie og rangere dem.

Enighed var selvfølgelig ikke muligt at opnå, men ved hjælp af demokratisk samtale nåede vi frem til følgende liste.

Listen skal derfor ikke ses som skribentens egen holdning, men i stedet for madridista.dk’s samlede. De foregående pladser kan ses i bunden af artiklen.


10
Marcelo

Født: 12. maj 1988

Position: Forsvar
Periode i Real Madrid: 2006-2022
Kampe for Real Madrid: 546
Mål for Real Madrid: 38
Trofæer med Real Madrid:
6 x LaLiga
5 x Champions League
5 x Supercopa de España
4 x VM for klubhold
3 x UEFA Super Cup
2 x Copa del Rey

Bedrifter i Real Madrid:
Flest trofæer for Real Madrid: 25
Flest kampe ved VM for klubhold: 8
Årtiets hold i France Football: 2010-2019
Årtiets hold kåret af IFFHS: 2011-2020
Årets hold kåret af UEFA: 2011, 2017, 2018
Årets hold kåret af IFFHS: 2017, 2018
Årets hold kåret af L’Équipe: 2011, 2016, 2017, 2018
Årets Champions League-trup: 2010-11, 2015-16, 2016-17, 2017-18
FIFA FIFPro World XI: 2012, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019
Årets hold i LaLiga: 2015-16

“Jeg vidste, at hvis jeg bare kunne komme ud på banen, så ville det være okay. Intet slemt kan ske på en fodboldbane. Du kan vokse op i kaos, alt kan være sindssygt omkring dig, men når du har bolden ved dine fødder stopper du med at tænke. Alt er stille, fredfyldt.

Da jeg endelig kom ud på banen, havde jeg stadig svært ved at trække vejret, og jeg tænkte: Hvis jeg skal dø her ude, fuck det, så dør jeg.”

Inden Champions League-finalen mod Liverpool i 2018 var Marcelo ekstremt nervøs. I omklædningsrummet havde han svært ved at trække vejret, og forsøgte bare ikke at gå i panik.

- Det føltes som om jeg var ved at blive kvalt, siger Marcelo.

Det var startet allerede aftenen forinden. Han kunne hverken spise eller sove. Det var normalt at være nervøs inden en kamp, men det her var noget andet. Noget meget mere alvorligt.

Det er jo egentlig underligt, at man skal føle pres som aldrig før, når man allerede har vundet tre Champions League-trofæer, og endda to i træk de to foregående år. Men noget havde sat sig i hovedet på Marcelo. Som fodboldspiller skal man være god til at sortere i det, der bliver sagt til én, men da Jorge Valdano inden Champions League-finalen i 2018 udtalte sig om Marcelos duel med Liverpools Mohamed Salah, gik det brasilianeren på.

- Jeg synes Marcelo skal skaffe en plakat med Mohamed Salah, hænge den op på væggen og bede til den hver aften, havde Valdano sagt i et radioprogram.

Som vi alle ved, blev Mohamed Salah ikke et problem den dag, og et par timer var Marcelo, og resten af holdet, historiske. Tre Champions League-trofæer i træk. Da kampen gik i gang var alting jo som normalt. Bare en bold, der skulle spilles.

Marcelo Vieira da Silva Júnior blev født den 12. maj 1988 i Rio de Janeiro i Brasilien. Da han var otte år gammel havde hans familie ingen penge, og de havde ikke råd til den benzin der skulle på bilen, der fragtede Marcelo til fodbold hver dag. Hans bedstefar valgte at sælge sin Volkswagen Variant, så de i det mindste havde råd til at tage bussen. Og de fulgtes til træning hver eneste dag.

Og hver dag, uanset om det er sandt eller ej, fortæller han Marcelo:

- Du er den bedste. Du er Marcelinho. En dag skal du spille for Brasilien. En dag skal jeg se dig på Maracanã.

Som 9-årig begyndte han at spille futsal og som 13-årig var han i Fluminense. I 2005 fik Marcelo sin professionelle debut for Fluminense, og allerede i januar 2007, da han blot var 18 år, skiftede han til Real Madrid for omkring €8 millioner.

- Da jeg steg på flyet som 18-årig, vidste jeg ikke, at jeg skulle underskrive en kontrakt, rigtigt, lige dér. Jeg troede Real Madrid fløj mig over for at tage et kig på mig, måske lave et lægetjek. Jeg kom over med min fremtidige kone, min bedstefar og min bedste ven. Bare os fire og en GPS. Det var alt vi havde. Den eneste person i Brasilien der vidste, at jeg skulle afsted, var min far.

- Real Madrid er et eventyr. Du sætter dig ikke på et fly og fortæller din familie: “Ja ja, jeg skal spille for Real Madrid, vi ses senere”. Jeg kan huske, at jeg sad efter mit lægetjek, og en af trænerne sagde: “Nå, Marcelo, du er nødt til at købe et jakkesæt og et slips til i morgen.

Marcelo var forvirret, men det skulle vise sig, at han skulle sætte sin underskrift på en kontrakt med Real Madrid.

- Da de lagde kontrakten foran mig, skrev jeg mit navn så hurtigt. BAM! Marcelo Vieira da Silva Júnior. Jeg ville have skrevet under i mit eget blod.

Da Marcelo kom til klubben, var det hans store idol, Roberto Carlos, der havde siddet tungt på pladsen som venstre back i næsten 11 år. Marcelo var hentet ind som afløser for Carlos, hvis kontrakt ville udløbe et halvt år senere, i sommeren 2007. I marts fortalte Carlos offentligt, at han ville forlade klubben om sommeren. Der var tale om at udleje den unge back, men det ville Carlos ikke være med til:

- Han kommer til at lære det hér, fortalte Carlos, og så fik Marcelo lov til at blive.

Det var Fabio Capello der gav Marcelo sin debut den 7. januar 2007 i et nederlag på 2-0 til Deportivo La Coruña, hvor han fik lidt over en halv time på banen, da han erstattede Michel Salgado. Derefter skulle der gå over en måned før han fik spilletid igen, og vi skal helt frem til den 14. april før Marcelo fik plads i startopstillingen.

Den dag mødte man Racing Santander i en kamp hvor både Iván Helguera og Álvaro Mejia blev udvist. Real Madrid tabte i øvrigt 2-1 på to straffesparksmål af den senere Real Madrid-spiller Ezequiel Garay. Han (Garay, red.) scorede i øvrigt tre mål imod Real Madrid den sæson, og så blev man nødt til at købe ham. Det blev Marcelo sidste kamp i den sæson, hvor man vandt det legendariske mesterskab med Reyes’ remontada-kasser imod Mallorca.

I Marcelos første hele sæson (2007-08) kom Bernd Schuster til klubben, Roberto Carlos var smuttet og Marcelo startede inde i 24 kampe i ligaen, ligesom han fik alle seks gruppekampe i Champions League. Man blev igen spanske mestre, efter at have ført ligaen i 37 ud af 38 spillerunder.

Marcelo var blevet fast mand og spillede 27, 35, 32 og 32 kampe i ligaen i de fire efterfølgende sæsoner. 2012-13-sæsonen blev dog spoleret af skader. Han sad en del udenfor og nåede kun 14 ligakampe. I 2013-14 havde han igen lidt problemer med skader, hvilket kostede ham en stor del af den afgørende fase i Champions League det år hvor man vandt La Décima. Han spillede fra start frem til og med den første kvartfinalekamp, men derefter kom han faktisk ikke på banen før finalen, hvor han kom ind og scorede.

Derefter var Marcelo færdig med skaderne og det begyndte for alvor at tage fart i 2015-16, hvor den anden Champions League-titel kom i hus. I den kampagne sad han over i to kampe i gruppespillet, men fik ellers spilletid i resten, inkusiv 120 minutter i finalen imod Atlético Madrid.

I 2016-17 havde Real Madrid verdens ubestridt bedste venstre back. Og højre back i øvrigt. Det er sjældent set, at backs har så stor indflydelse på den offensive kontrol, men man sad ofte med følelsen af at Marcelo og Carvajal dominerede, ikke bare deres sider, men hele kampe. Det blev selvfølgelig til en Champions League-titel mere, da man slog Juventus med 4-1 i finalen.

I 2018 fik han et moment, der minder om Roberto Carlos’ i 2002, da han lagde op til Zidanes mål i Glasgow. Marcelo fandt nemlig Gareth Bale i feltet, som med et fuldstændig fantastisk saksespark sendte bolden i mål. Real Madrid endte med at vinde dén finale 3-1 over Liverpool og så var Marcelo på fire Champions League-trofæer.

Efter 2018 tog Marcelos legekammerat, Cristiano Ronaldo, til Juventus, og noget af glansen gik af. I de sidste tre sæsoner af sin Madrid-karriere var Marcelo ikke sit samme gamle jeg, men husker man tilbage på de første mange år, så vil man huske en venstre back, som måske er den bedste i Real Madrids historie. Det kårer vi ham i hvert fald til her.

Til sidst var han ikke den bedste back i verden. Ikke engang i Real Madrid. Men billederne af Marcelo der fejrer de sidste triumfer, det 35. mesterskab og den 14. Champions League, ved Cibeles, vil for altid stå indprentet som store øjeblikke. Selv i de øjeblikke, hvor han ikke kunne gøre det på banen, ærede han klubben udenfor.

Han klemmer sig ind én plads foran Roberto Carlos på listen, fordi Marcelo er den spiller i klubbens historie, som har opnået at vinde flest trofæer (25), han har været i klubben i længere tid, og så er alt hans storhed bygget op i Real Madrid. For Roberto Carlos’ vedkommende ligger der også en stor del af legenden på det brasilianske landshold, men for Real Madrid, og kun Real Madrid, har vi vurderet Marcelo over Roberto Carlos.

Marcelo var teknisk overlegen, lynhurtig, sympatisk, inspirerende, passioneret og ikke mindst en god ambassadør for Real Madrid. Han havde et fantastisk samarbejde med Cristiano Ronaldo, som uden tvivl har nydt tiden med brasilianeren bag sig, på siden af sig og ofte foran sig.

 

Ved Marcelos afskedsceremoni så må flere store legender sidde i rummet. Raúl og Ancelotti var nogle af dem. Marcelo fortalte en smuk historie om, hvordan Raúl, som anfører, havde budt ham velkommen, da han kom til klubben. Man kunne også fange Ancelotti sidde og klemme en tåre. 

Der manglede dog én meget vigtig mand, nemlig hans idol, Roberto Carlos. Det var dog ikke af mangel på respekt, snarere tværtimod:

- For mig er Marcelo den bedste venstre back i historien. Det ved han, at jeg synes. Jeg har sagt det til ham mange gange. Det er trist, at han forlader Real Madrid, men hans karriere er ikke slut - han tager den videre til det næste kapitel. Han har fire eller fem år tilbage. Vi i Real Madrid er meget taknemmelige over for ham - for de trofæer han har vundet - 25, hvis jeg ikke tager fejl. Jeg tog ikke med til hans afskedsceremoni, fordi jeg vidste, at jeg ville begynde at græde. Jeg har set ham vokse, og se hvad han har gjort. Hvem var bedst, Roberto Carlos eller Marcelo? Der er ingen diskussion mellem ham og jeg. Han er næsten som en søn for mig. Når jeg ser Marcelo triumfere og skabe historie med Real Madrid, er det som om jeg har vundet det hele med ham.

Uden Roberto Carlos, ingen Marcelo. Jeg glæder mig til at se hvem Marcelo har inspireret til at blive Real Madrids næste store venstre back.

 

Læs om nr. 11 - Roberto Carlos

Læs om nr. 12 - Pirri

Læs om nr. 13 - Emilio Butragueño

Læs om nr. 14 - Fernando Hierro

Læs om nr. 15 - Amancio

Læs om nr. 16 - Kroos

Læs om nr. 17 - Míchel

Læs om nr. 18 - Hugo Sánchez

Læs om nr. 19 - Zidane

Læs om nr. 20 - Santillana

Tags: Spillerportrætter

Log-på for at kommentere

Seneste artikler...